nedjelja, 17. srpnja 2016.

Dinstane gljive Bukovače sa vrhnjem

Bukovača je ukusna jestiva gljiva i odlično pomoćno ljekovito sredstvo. Kao gljivu koja jača imunitet vijekovima su je koristili Kinezi, a krajem prošlog vijeka počeli su da je koriste i u Evropi. Kvalitet proteina je skoro jednak onom koji posjeduju proteini životinjskog porjekla. U svom sastavu bukovača ima niz vitamina: B, D, C, K, proteine, mineral-jod, selen, natrijum, kalijum, cink, fosfor, gvožđe. Pored toga, sadrži i hlorofil koji ubrzava regeneraciju ćelija. Zbog ovih osobina bukovača pokazuje dejstvo u borbi protiv visokog pritiska, povišenog nivoa holesterola i infekcija i oslabljenog imuniteta.


Sastojci:

1 paket gljiva (400 gr)
1 glavica luka
2 čehna bijelog luka
 kašika dvije ulja i 
kaškica putera
peršun list, so,
2 dcl vrhnja za kuhanje


Priprema:
Isjeckati luk i bijeli luk. Na mješavini ulja i putera propržiti luk i kad zažute dodati isjeckane bukovače.
Dinstati dok ne omekane nekih 15-20 min.  Po potrebi dodati malo vode. Posoliti pobiberiti ,  dodati peršun list i začin.Kada omekani dodati vrhnje za kuhanje, pustiti da baci ključ dva da se zgusne.
Ovako dinstane gljive fino pašu uz natur pečene šnicle, dinstano meso i sl.








Nema komentara:

Objavi komentar