srijeda, 13. srpnja 2016.

Štajerski Croissanti

Štajerski Croissanti su malo brža i jednostavnija varijanta pravljenja Croissana od drugog recepta kojeg imam gdje se pravi 9 jufki pa svaku premazuju i na kraju razvaljaju.. Ovdje toga nema..Tijesto se zamjesi ostavi u frižider i razvalja, pramaze puterom( margarinom) i onda razvaljaju i prave.
Tijesto je fino i mekano i brzo gotovo..Mogu se puniti nekim nadjevom slanim ili slatkim  a mogu i same kao pecivo.Ja sam sad pravila slatke sa pekmezom dio i dio sa nutelom i to od pola mjere jer mi je dovoljno izađe jedan pleh..







Sastojci:

4 čaše brašna  od jogurta ( 2 dcl)
1/2 l mlijeka
1 sviježa kvasac  ili suhi ako nema sviježi
2 kaškice šećera
1 kašika soli
1 margarin( puter)

Priprema:
U malo mlakog mlijeka, staviti šećer  i razmrvljeni kvasac i ostaviti malo da nadođe.
Brašnu dodati so i mlijeko sa kvascem. Zamjesiti tijesto. i ostaviti 2 h u frižider.

Nadošlo tijesto:
.

Razvaljati i  premazati margarinom


Preklopiti tijesto i ponovo razvaljati.


Izrezivati trokutove i oblikovati kiflice.



Mogu se puniti sirom, šunkom, pekmezom ili nutelom po želji.

Premazati jajetom i slane se mogu posuti susamom,lanom ili sl.











Nema komentara:

Objavi komentar